×

Flexibele schil

De Nederlandse economie groeit. De vraag naar personeel neemt alsmaar verder toe. Als we alleen al kijken naar de technologische industrie, zijn tot 2030 zo’n 120.000 nieuwe medewerkers nodig. Steeds meer werkgevers werken met een flexibele schil, zodat ze wendbaarder zijn en sneller kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt.

Als je behoefte aan (extra) medewerkers structureel is, neem je die medewerkers het liefst direct in eigen dienst. Zo kun je ze goed en lang aan je binden. In veel gevallen is het echter aantrekkelijker om te werken met een schil van flexibel inzetbaar personeel. Denk aan seizoenswerk, pieken en dalen in het werkaanbod, tijdelijke projecten of wanneer je wilt doorgroeien terwijl de vooruitzichten onzeker zijn. In al dit soort situaties is payrolling ideaal.

Hoe werkt payrolling?

Medewerkers inzetten via payrolling komt in hoofdlijnen overeen met regulier werkgeverschap. Je werft en selecteert zelf je medewerkers en bent verantwoordelijk voor de aansturing op de werkvloer. Het verschil met eigen werkgeverschap? Jouw medewerker komt op de loonlijst bij het payrollbedrijf, dat daarmee ook de belangrijkste werkgeversrechten, -plichten en -risico’s draagt. Extra voordeel: je kunt je (tijdelijke) medewerker langer flexibel inzetten dan wanneer je hem zelf aanneemt.

-> Leestip: 5 verrassende payroll-oplossingen

Rechten en plichten uitbesteden

Als werkgever heb je veel rechten, plichten en verantwoordelijkheden. Als je kiest voor payrolling, besteed je dit uit aan het payrollbedrijf. Voor jouw medewerkers op onze loonlijst verzorgt Holland Employment Experts dan onder meer:

 • arbeidsovereenkomsten op maat
 • aanmeldingen bij UWV en Belastingdienst
 • de salarisadministratie en uitbetalingen
 • de pensioenopbouw en werknemersverzekeringen
 • het contractbeheer
 • de verwerking van ziek- en betermeldingen
 • de doorbetaling bij ziekte
 • alle afdrachten aan de belastingdienst

Payrolling gaat dus veel verder dan het extern inzetten van de salarisadministratie. Het geeft je ruimte om te focussen op ondernemen.

Werknemers langer flexibel inzetten

Payrolling geeft jou extra mogelijkheden in flexibele arbeidscontracten. Zonder medewerkers in dienst te nemen, kun je maximaal 5,5 jaar gebruikmaken van hun kwaliteiten. En als je de werknemer tussentijds zelf in dienst wilt nemen, zorgen wij voor een vlotte en correcte afwikkeling van alle administratieve zaken.

Je kunt je medewerkers via Holland Employment Experts langer flexibel inzetten omdat wij gebruik mogen maken van de ABU-cao. Dit houdt onder meer in dat een samenwerking bestaat uit drie fases:

Fase A

Duur: maximaal 1,5 jaar
Vergelijkbaar met een 0-urencontract of oproepcontract. Je betaalt alleen voor het geleverde werk, hebt geen doorbetalingsrisico bij geen werk of ziekte en kunt de samenwerking op elk moment beëindigen.

Fase B

Duur: maximaal 4 jaar
In deze periode mag je de werknemer zesmaal een contract geven. Dit zijn contracten voor bepaalde tijd, vergelijkbaar met het reguliere arbeidsrecht.

Fase C

Duur: onbepaald
Zodra in fase B meer dan 4 jaar is gewerkt is, of wanneer het 6e contract is afgelopen, volgt een contract voor onbepaalde tijd (of de samenwerking stopt).

Payroll stap-voor-stap

Nog even stap-voor-stap, zó werkt payrolling:

 1. Jij zet zelf een vacature uit voor een nieuwe medewerker
 2. Je voert de sollicitatiegesprekken en selecteert de juiste kandidaat
 3. Jij maakt afspraken over het werk, de werktijden en het loon
 4. Je stuurt de gegevens aan ons door en wij zetten de medewerker op onze loonlijst
 5. Jij stuurt de medewerker aan op de werkvloer
 6. Jij kunt je medewerker 5,5 jaar lang flexibel inzetten
 7. Je betaalt achteraf voor de gewerkte uren
 8. Je bent vrij van werkgeverslasten en kunt je vol op je bedrijf focussen
Berekening aanvragen

Wij dekken risico’s voor opdrachtgevers en werknemers af en maken deze risico’s betaalbaar. Je betaalt een vooraf afgesproken en vast bedrag per uur. Vraag hieronder een berekening aan en wij berekenen wat dit vaste bedrag in jouw situatie is.

Werken voor een buitenlandse werkgever

Nederlanders worden steeds vaker gevraagd om in eigen land te werken voor een werkgever die buiten de Nederlandse grenzen is gevestigd. Deze buitenlandse werkgever is hierbij verplicht om het salaris van de medewerker te belasten volgens de Nederlandse wet- en regelgeving. Als medewerker kom jij gewoon in aanmerking voor de belastingvoordelen in Nederland (zoals hypotheekrenteaftrek en pensioenopbouw). Holland Employment Experts maakt dit mogelijk.

Payroll voor buitenlandse werkgever

Als jij een buitenlandse werkgever hebt, kan Holland Employment Experts optreden als juridisch werkgever in Nederland. Wij betalen dan maandelijks jouw salaris uit onder de Nederlandse fiscale en arbeidsrechtelijke wetgeving. Leiding, toezicht, sturing en begeleiding liggen volledig bij de buitenlandse opdrachtgever. Die ontvangt van ons maandelijks (digitaal) een duidelijke en overzichtelijke factuur. Ideaal voor jou én je buitenlandse opdrachtgever!

Hoe zit het met de belastingplicht?

Holland Employment Experts is juridisch werkgever voor jou als medewerker. Wij betalen je salaris uit en verzorgen alle afdrachten aan de Belastingdienst. Jij en je buitenlandse werkgever hoeven hier dus niets voor te regelen.

Recht op hypotheekteruggave

Als je voor een buitenlandse werkgever werkt en via Holland Employment Experts wordt verloond, werk je volledig volgens de Nederlandse fiscale en arbeidsrechtelijke wetgeving. Jouw inkomsten zijn bekend bij de Nederlandse overheid en je behoudt je recht op hypotheekrenteaftrek.

Pensioenopbouw

Via Holland Employment Experts bouw je na 26 gewerkte weken pensioen op. Dit heet ook wel de Basispensioenregeling. Het is bij wet verplicht dat iedereen die ouder is dan 21 jaar en minimaal 26 weken via een flexwerk- of uitzendovereenkomst werkt, pensioen opbouwt. Holland Employment Experts verzorgt de aanmelding bij het pensioenfonds; jouw (buitenlandse) opdrachtgever betaalt deze pensioenpremie na 26 gewerkte weken.

Werk je 78 weken of langer via Holland Employment Experts voor jouw buitenlandse opdrachtgever? Dan bouw je samen met jouw opdrachtgever pensioen op via de Pluspensioenregeling.

Meer informatie

Holland Employment Experts bekijkt graag wat in jouw specifieke situatie de mogelijkheden zijn.

Goed werkgeverschap

Jouw personeel is onze zorg. Holland Employment Experts is erbij gebaat dat werknemers betrokken blijven bij jouw organisatie. Zij zijn niet alleen het menselijke kapitaal van jouw organisatie, maar ook die van ons. Daarom kunnen jouw medewerkers altijd bij ons terecht met vragen over hun arbeidsovereenkomst of over hun salarisadministratie.

Wij vinden het van essentieel belang om de payrollmedewerker van goede arbeidsvoorwaarden te voorzien. Want jij hebt als voordeel dat je jouw medewerkers via payroll langer aan je kunt binden, maar werknemers die meegaan in die flexibiliteit verdienen een passende beloning.

Als werkgever weet je dat jij zelf profiteert van goed werkgeverschap. Dat geldt ook bij het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap. Wij werken net zo hard als jij aan tevreden personeel; jij profiteert van hun hogere productiviteit, betrokkenheid en loyaliteit. Holland Employment Experts is er voor jou én jouw personeel.