Actuele vragen over vakantie en corona (UPDATE)
‘Geen werk, geen loon’ was de hoofdregel tot 1 januari 2020. Inmiddels is de regel ‘geen werk, wel loon, tenzij dit in de risicosfeer van de flexkracht ligt’. Quarantaine ligt niet in de risicosfeer van de flexkracht, tenzij deze er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een risicogebied (code oranje/rood). Dan weet hij wat er van hem verwacht wordt dat hij bij thuiskomst 10 dagen (UPDATE, was 14 dagen) in quarantaine gaat. Als het werk ook vanuit huis gedaan kan worden, is dit geen probleem. Kan het werk alleen op locatie plaatsvinden en kan de uitzendkracht niet komen werken, dan krijgt hij tijdens de quarantaine geen loon. Besluit de uitzendkracht om vakantiedagen op te nemen tijdens zijn quarantaine, dan krijgt hij wel loon doorbetaald. De werkgever kan het opnemen van vakantiedagen niet eenzijdig opleggen. De opdrachtgever doet er verstandig aan flexkrachten vooraf te wijzen op de consequenties van een vakantie naar een risicogebied.
Wordt de flexkracht ziek tijdens zijn vakantie, al dan niet in een risicogebied, dan moet hij zich direct ziek melden. De flexkracht dient zijn ziekte aannemelijk te maken door een verklaring te overleggen van een (buitenlandse) arts. De dagen waarop de uitzendkracht ziek is kunnen niet worden aangemerkt als vakantie.
Wanneer een flexkracht terugkomt uit een risicogebied, geldt een dringend advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. Heeft de flexkracht of een van zijn reis-/huisgenoten klachten die kunnen duiden op corona, dan moet hij thuisblijven. Dit is geen advies maar een verplichting. De flexkracht moet zich laten testen. Bij een verplichte quarantaine heeft de werkgever in principe een loondoorbetalingsplicht.
Je mag flexkrachten vragen waar zij op vakantie zijn geweest en of zij gezondheidsklachten hebben. Flexkrachten zijn niet verplicht hierop te antwoorden. Je mag ook niet op de stoel van een arts gaan zitten en conclusies trekken over flexkrachten en mag ook hun temperatuur niet meten. Als opdrachtgever mag je wel actief voorlichting geven, maar het is een taak van de overheid en GGD om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Nee, iedereen die corona heeft moet verplicht thuisblijven. Als opdrachtgever mag je de flexkracht de toegang ontzeggen. Je mag echter geen medische gegevens verzamelen of registreren als een flexkracht aangeeft klachten of het coronavirus te hebben.
Nee, in beginsel is het niet mogelijk om de flexkracht te verplichten vakantiedagen op te nemen. Je kunt de flexkracht wel verzoeken om vakantiedagen op te nemen in een bepaalde periode. In overleg kan de vakantie dan wegens gewichtige redenen wijzigen.