×

Zo vermijd je lange wachttijden bij inhuur kennismigranten

Nederlandse techbedrijven kijken met lede ogen toe hoe de wachttijden bij de IND oplopen en kennismigranten niet aan het werk mogen. Om het nijpende personeelstekort het hoofd te bieden, werven veel startende techbedrijven werknemers buiten de EU. Maar door achterstanden bij de IND, zien zij de wettelijke termijn van 90 dagen oplopen tot wel zes à zeven maanden. HEE denkt met je mee en biedt ondernemers de mogelijkheid om namens hen kennismigranten aan te stellen. 

Maanden wachten en duizenden euro’s armer

Een artikel in het FD van maandag 21 maart jl. beschrijft uitgebreid wat wij dagelijks in de praktijk meemaken: bedrijven die staan te springen om personeel maar maanden wachten op toestemming van de IND. Vooral startende techbedrijven moeten het ontgelden. Zij zijn vaak nog verlieslatend en hebben per definitie nog geen trackrecord. De IND licht deze bedrijven daarom eerst uitvoerig door en wint advies in bij de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland. Als ondernemer met een kritiek personeelstekort vraag je je terecht af waarom dit soms bijna een halfjaar moet duren. Niet alleen betaal je duizenden euro’s leges voor de aanvraag, je hebt geschikt personeel nodig om te kunnen groeien.

Verklaring IND

De aanvraag voor een ‘verklaring erkend referent’, die je nodig hebt om als ondernemer kenniswerkers van buiten de EU naar Nederland te halen, duurt volgens de IND nu langer door de groeiende vraag naar kenniswerkers. Maar zelfs als je de erkenning eindelijk hebt, krijg je als ondernemer nog te maken met vertragingen bij het aanvragen van een verblijfsvergunning en een burgerservicenummer voor je nieuwe medewerker. Dit heeft niet alleen praktisch nadelige gevolgen, maar ook fiscaal en financieel.

Vertrouw op HEE als erkend referent

Ook al zeggen de IND, gemeenten, consulaten en ambassades voornemens te zijn alles in het werk te stellen om de achterstanden in te halen, als ondernemer wil je gewoon door. Je wilt samen met kundig werknemers bouwen aan een bloeiende, succesvolle onderneming. HEE denkt met je mee. Als erkend referent kunnen wij snel kennismigranten in dienst nemen, ook die van jou. Zo heb je geen omkijken naar het IND-referentschap en de alle bijbehorende plichten en administratieve taken. Jij hoeft je alleen maar te richten op de samenwerking met de kennismigrant.

Wil je meer weten de mogelijkheden die wij bieden voor het aannemen van kennismigranten via HEE?
Lees dan verder op de website of neem contact met ons op.