×

Verdwijnt de 30-procent regeling?

Wie vanuit het buitenland (tijdelijk) in Nederland komt werken, kan hier goed verdienen. Door de 30%-regeling krijgen buitenlandse professionals hier een hoger nettoloon dan in hun thuisland. Hier lijkt echter verandering in te komen nu het kabinet op zoek is naar manieren om het begrotingstekort te dempen. Het afschaffen van de 30%-regeling voor kennismigranten blijkt een serieuze optie te zijn in de voorjaarsnota die in juni gepresenteerd wordt.

Top 3 redenen om in Nederland te werken

‘Hoe werkt de tax ruling? Hoe lang duurt de aanvraag voor de 30%-regeling. Wanneer weet ik of ik recht heb op een hoog netto salaris?’ Het zijn deze vragen die ons de afgelopen 9 jaar het vaakst gesteld zijn. Want als ons iets duidelijk geworden is als juridisch werkgever van vele internationale professionals, dan is het wel hoe aantrekkelijk Nederland is als werkland. We kunnen wel stellen dat de 30%-regeling aanvoerder is van de top 3 redenen om in Nederland te werken. De andere twee zijn opdrachten en huisvesting. Maar, voor hoe lang nog?

Afschaffen per 2023

Het kabinet is naarstig op zoek naar manieren om het begotingstekort te dempen. Zonder de koopkracht te raken, wil het kabinet 10 tot 15 miljard euro bezuinigen. Een lastige opgave in onzekere tijden met oorlogsdreiging, een energiecrisis en hoge inflatie. In juni worden de plannen in de voorjaarsnota bekendgemaakt en een van de regelingen die daarin onder druk staat is de 30%-regeling voor kennismigranten. Volgens ingewijden zal de regeling afgeschaft worden bij nieuwe aanvragen en wel per begin 2023. Reeds toegekende regelingen zouden onaangetast blijven.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Als de plannen van het kabinet inderdaad gericht zijn op het afschaffen van de 30%-regeling, dan heeft dit grote gevolgen voor het aantrekken van buitenlands personeel. Met de grote tekorten in vooral de technische sector, stelt dat Nederlandse werkgevers voor een extra uitdaging. We signaleerden onlangs al dat het bijna onmogelijk lijkt om de energietransitie tijdig te realiseren door het gebrek aan gespecialiseerd personeel. Als werkgevers ook de stroom uit het buitenland in toekomst zien opdrogen, staan we voor een nog veel grotere (kostbaardere) uitdaging.

Ons advies: wacht niet te lang

Het is nog niet zo ver en misschien vallen de plannen uiteindelijk mee, maar ons advies is om niet te lang te wachten met het aantrekken van buitenlandse medewerkers. Oftewel nog dit kalenderjaar. Holland Employment Experts ondersteunt je hier graag bij. Wij zijn erkend IND referent, juridisch werkgever en zeer ervaren in het bemiddelen van kennismigranten. Wij nemen jou alle administratieve, juridische en financiële zorg uit handen.

Wil je meer weten?
Lees meer over de 30%-regeling op onze website of neem contact op met Daniël van den Oever als je meer wilt weten over de inhuur van kennismigranten. Je kunt Daniël bereiken via e-mail of telefonisch 0513-845491.